300 g margarin 1 liter mjölk 100 g jäst (2 paket) 2 dl strösocker/vit sirap 2 tsk salt 4 tsk stött kardemumma 1,3 l vetemjöl (eller tills degen släpper i kanterna av bunken) 1/2 dl strösocker 2 msk kanel 50 g mjukt smör 1 ägg pärlsocker
>> Smält margarinet i en kastrull. Slå i mjölken och värm till fingervärme, 37°. Smula jästen i degbunken, lös upp med lite av degvätskan. Slå i resterande vätska, socker, salt och kardemumma. Rör om. Mät mjölet luftigt i litermått, tillsätt det lite i taget och rör degen slät och blank. Täck och jäs till dubbel storlek, ca 1 timme. Ställ upp 60 pappersformar fördelade på 2 plåtar.
.
Sätt ugnen på 250°. Slå upp på mjölat bakbord, knåda väl och dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en avlång platta. Bre på smör, strösocker och kanel. Vik ihop den till en lång rektangel, skär sedan 1.5 cm breda remsor. Ta en remsa, snurra i varje ända sedan gör man en rund ring där ena kanten sticker in i mitten.
.
Vispa upp ägget i en kopp. Pensla och garnera med pärlsocker. Grädda bullarna 5-10 minuter mitt i ugnen. Låt svalna på galler under duk.
I koma efter tentan, uppladdning inför nästa. Super lunch ute på stan och sedan fast framför true blood. Som att vara i koma, men shit va bra det är! I natt ska vi sova bra som bara den.
Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en rund form på 26 cm, gärna med löstagbar botten. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner vattnet. .
Sikta ner vetemjölet blandat med potatismjöl och bakpulver. Rör tills allt är väl blandat. (Vänd ner med slickepott). Häll smeten i formen som är smörat och bröat med ströbröd. .
Grädda på galller i nedre delen av ugnen ca 45-55 minut, ugnsfolie på i slutet av tiden om kakan börjar bli för mörk i färgen. Pröva med en sticka, att kakan är torr. .
Låt kakan svalna lite. Stjälp upp den på galler och låt den kallna.
Innehåll:
Citronfromage (pulverpåse)
Blåbär
Banan
Kiwi.
.
Toppa tårtan med kiwi.
Grädden är lilafärgad av lite saft från blåbären för att få till en lite femininare stil.
Går även med karamellfärg, men vart vi hade gjort av våran är det ingen som vet, därför använde vi fantasin och gjorde det bästa av det hela..
Idag blev det att äta rester fån dagarna innan. För att imorgon kunna laga nytt utan att något går till spillo. Både ekonomiskt och miljövänligt. ;D
.
En hektisk men skön dag. Sprungit på stan två ggr. Det blev en del shopping. Det inhandlades en skjorta, glasögon, en sjal och massa ljus i vårens alla färger.
Grönsakssoppa Med Stekta Tomater och Cayennepeppar
4 Port
1 lite vatten
2-3 dl grädde
3-4 större potatisar
2 morötter
1-2 palsternackor
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta¨
2 tomater
1 paprika
1 tärning grönsaksbuljong
.
>>
Häll upp vatten i en kastrull, lägg i buljongtärningen och grädden, häll även i de hackade morötterna, palsternackan och potatisen. Låt koka i ca 20 min. Undertiden, fräs både den gula och vita löken lätt för att sedan hälla ner i grytan. Hacka paprikan och tomaterna och stek dessa.
.
Då det kokat färdigt mixa med en stavmixer tills det får en mer pure liknande konsistens.
Häll i de stekta tomaterna och paprikan.
.
Krydda soppan med cayennepeppar, salt, peppar och lite oregano/basilika.
Stek köttfärsen, häll i den hackade löken. Skala och grovriv motrötterna, vänd ner morötterna i stekpannan. Häll sedan i de krossade tomaterma och vattnet tillsammans med all samba oelek.
Vad är inte godare än färsk frukt, tänk efter, det är mer värt med färska jordgubbar, hallon, blåbär, ananas, melon och mycket än vad det egentligen är med chips och godis. Så länge frukten är färsk finns det inga gränser. Choklad finns dock i en klass för sig.
.
Vem har sagt att det behöver vara jobbigt att äta nyttigt? Man måste bara veta vad man har och jobba med!
.
Nu blir det fredags mys med färsk ananas och filmen "Julie And Julia". En film om mat och en mat-blogg, vad kan inte vara mer passande!
.
Färsk ananas kan sticka i munnen.
Om du äter färsk ananas kan du efter ett tag märka en stickande känsla i gommen och på tungan. Detta är på grund av att ananasen innehåller ett enzym som heter Bromelin. Bromelin är ett proteinförtärande enzym och därför irriteras både hud och slemhinnor vid kontakt med enzymet.
.
I många fall har det påträffats att plantagearbetare som plockar ananas dagligen förlorar sina fingeravtryck för att deras fingrar är i ständig kontakt med frukten
Skala, skiva eller tärna grönsakerna. Lägg den på en smord plåt eller använd bakplåtspapper, då för att undvika att grönsakerna ska fastna i plåten. Krydda med salt och peppar, använd gärna andra kryddor som tex oregon, timjan eller basilika. Ringla lite olja över rotfrukterna och varför inte lite honung. Låt dem sedan vara i ugnen i ca 40.
.
Panera fisken undertiden grönsakerna är i ugnen. Häll ströbröd, slat, peppar och citronpeppar i en större skål. Blanda ihop med en gaffel. Vän fisken i ett uppvispat ägg, vänd den sedan i paneringen. Snåla inte med smöret under stekningen.
.
Ha även gärna en god sås till, ett snabbtips kan var att man häller cream fraiche och en buljongtärning i en kastrull och kokar upp tillsammans, salta och peppra.
Det vankas middag och vi tänker idag använda oss av "årstidens" råvaror, eller för oss vanliga dödliga hemköps kortvaror för denna vecka. Där slår vi alltså ihop ekonomi och miljö.
.
Just nu är rotfrukterna och den gula löken skalade och skivade på en plåt, överstödda med lite olivolja, salt, peppar, oregano och hackad vitlök. Eftersom rutfrukterna bör vara i ugnen i ca 40 minuter så har vi god tid på oss att panera den fisk vi ska äta till.
Vi är så otroligt lyckade, lyckades skriva in fel mail eller vi skrev in COM i stället för SE. Vilket bidrog till att vi inte fick ett bekräftelsemail, jobbigt. Så då satt vi här och kunde inte logga in, panik!! Efter allt jobb med bloggen igår speciellt.
.
Efter lite hets, en hel del panik, mail och telefonsamtal så är vi nu tillbaka på kartan!
Mitt under tentapluggandet bestämde vi oss för att skapa denna ""mat-blogg", här har vi tänkt ventilera recept, tips, kostråd, hur man ekonomiskt bakar och lagar mat. Och självklart en massa bilder, för vad är inte en blogg utan underbara bilder att vila ögat på.
.
Vilka är "vi" då, vi är två tjejer som är i strax över 20 år, vi kallar oss SS och JJ. Vi har känt varandra lite mer än ett år, då vi började våra studier.
.
Hoppas ni blir inspirerade av denna blogg och att ni kanske till och med kan hjälpa till att inspirera oss.