Kanelbullar
Antal portioner: 60
Ingredienser
300 g margarin
1 liter mjölk
100 g jäst (2 paket)
2 dl strösocker/vit sirap
2 tsk salt
4 tsk stött kardemumma
1,3 l vetemjöl (eller tills degen släpper i kanterna av bunken)
1/2 dl strösocker
2 msk kanel
50 g mjukt smör
1 ägg
pärlsocker
>>
Smält margarinet i en kastrull. Slå i mjölken och värm till fingervärme, 37°. Smula jästen i degbunken, lös upp med lite av degvätskan. Slå i resterande vätska, socker, salt och kardemumma. Rör om. Mät mjölet luftigt i litermått, tillsätt det lite i taget och rör degen slät och blank. Täck och jäs till dubbel storlek, ca 1 timme. Ställ upp 60 pappersformar fördelade på 2 plåtar.
.
Sätt ugnen på 250°. Slå upp på mjölat bakbord, knåda väl och dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en avlång platta. Bre på smör, strösocker och kanel. Vik ihop den till en lång rektangel, skär sedan 1.5 cm breda remsor. Ta en remsa, snurra i varje ända sedan gör man en rund ring där ena kanten sticker in i mitten.
.
Vispa upp ägget i en kopp. Pensla och garnera med pärlsocker. Grädda bullarna 5-10 minuter mitt i ugnen. Låt svalna på galler under duk.